PING O.D. feat. John O’Gallagher

16 avril 2020
20 h 30 min
Neerpelt
Jazz Case
PING O.D. feat. John O’Gallagher
Sylvain Debaisieux

donderdag 16 april 2020
PING O.D.
(in residence)

Als gitarist begon Roeland Celis, zoals zovelen van zijn generatie, met het spelen van rock- en metalmuziek. Improvisatie was wel steeds een kernelement, waardoor de stap naar jazz relatief snel gezet werd. Na het spelen als sideman in verschillende bands, het studeren aan verscheidene conservatoria in binnen- en buitenland en het leren kennen van een variëteit aan muziek, voelde het voor Celis Roeland aan als een geschikt moment om zelf met iets naar buiten te komen.

Deze formatie Roeland Celis (gitaar), John O’Galligher (altsax), Sylvain Debaisieux (tenorsax), Karel Cuelenaere (piano), Cyrille Obermüller (bas), Gert-Jan Dreessen (drums).onderscheidt zich voornamelijk op het vlak van de composities. Het is een zoektocht waarin de relatie tussen harmonie en ritmiek centraal staat. Hiervoor baseerde Roeland Celis zich op reeds bestaande en andere hiervan afgeleide muzikale theorieën. De partituur is immers slechts een deel van het verhaal. Het is de interpretatie van de bandleden die de muziek haar finale karakter geeft. De interesse voor metal is nooit echt verdwenen, en dat komt ook terug in de muziek van het kwintet. Het was niet de bedoeling om een metalband te worden, maar eerder om elementen van het dynamisch en ritmisch spectrum van deze muziek over te nemen.

Alle leden van het kwintet zijn actieve jazzmuzikanten met een brede achtergrond. Het element van improvisatie is dan ook sterk aanwezig in deze muziek, waarin de keuzes van elk individu het eindresultaat bepalen. Dit levert meeslepende muziek op waarin donkere sferen overlopen in heldere passages, waarin een krachtige puls stabiliteit of juist onrust kan brengen en waarin de constante beweging een golf kan zijn die je meeneemt dan wel overspoelt.

Roeland Celis (gitaar), John O’Galligher (altsax), Sylvain Debaisieux (tenorsax), Karel Cuelenaere (piano), Cyrille Obermüller (bas), Gert-Jan Dreessen (drums).

– Plaats: Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, Neerpelt
– Tickets: Kassa: 15€; V.V. + Abonnement: 12€; -26 jaar: 12€
– Contact: Dommelhof Neerpelt, +32 (0)11 80.50.02
– Aanvangsuur: 20.30 uur