Ping O.D.

27 avril 2024
20 h 15 min
Ping O.D.
Sylvain Debaisieux

Ping o.d. het sextet rond de muziek van Roeland Celis, begon als een poging om progressieve metal met jazz te verzoenen. Donkere, overstuurde klanken, pompende ritmes en doorgecomponeerde stukken samenbrengen met de rijke harmonie, subtiliteit en improvisatie die we terugvinden in jazz.

 

Roeland, ondertussen ook docent aan de Luca School of Arts (het Lemmensinstituut te Leuven) speelt bij Jelle Van Giel’s Close Distance, Lennert Baerts’ Clockx & Sounds en Hast. Hij treedt meer en meer naar voren als frontman, en dit niet alleen in Ping o.d. In 2022 bracht hij zijn debuutalbum uit onder de naam ‘Celestial Planes’. Daarmee was hij ook te gast in De Maere twee jaar geleden.

 

De bandleden zijn allemaal actief in de Belgische jazzscene. Sylvain Debaisieux speelt ondermeer bij Pentadox en Stéphane Gallands Rythm Hunters. Karel Ceulenaere heeft zijn eigen trio met Cyrille Obermüller en Gert-Jan Dreessen maar hij is ook actief in bands als John Ghost en Black Flower. Cyrille Obermüller speelt ondermeer bij Bruno Vansina en Hast en Gert-Jan Dreessen is als drummer te horen bij Kim in the Middle alsook in zijn eigen kwartet.

 

De zesde man in het sextet is de altsaxofonist John O’ Gallagher. John was jarenlang deel van de New Yorkse scene. Zo speelde hij met Joe Henderson, Maria Schneider, Kenny Wheeler en vele anderen. Zijn unieke wervelende stem op de saxofoon maakte hem de ultieme toevoeging aan de band. Ping o.d. bracht het debuutalbum uit in september 2023 op het Britse Whirlwind Recordings.