Pentadox « Fragments of Expansion »

1 février 2020
20 h 30 min
Mechelen
CC Nona
Pentadox « Fragments of Expansion »
Sylvain Debaisieux

Breng pianist Bram De Looze, saxofo­nist Sylvain Debaisieux en drummer Samuel Ber samen en je krijgt een giganti­sche vijver van talent. Onder de noemer Pentadox smokkelen de drie elementen uit de moderne klassieke, avantgarde en geïmprovi­seerde muziek binnen in hun bevlogen interactie. Zo creëren ze een geslaagde mix van intuïtie en intellect, van structuur en vrijheid. Elke compositie heeft een eigen set van regels, melodi­sche fragmenten, ritmische patronen en concepten. Met een frisse en avontuur­lijke benade­ring gaan ze vervol­gens op ontdek­king.

Voor dit concert wordt het trio uitgebreid tot een elektro­a­koes­tisch sextet, Fragments of Expansion. Deze bezetting experi­men­teert met een centraal gegeven binnen de jazz: het evenwicht tussen compositie en improvi­satie. Het bijzon­dere is dat de band probeert om structuur te brengen in de improvi­sa­ties. Niet andersom. Dat doen de zes met een verdub­be­ling van de instru­men­tatie én het gebruik van elektro­nica. De sonische mogelijk­heden worden zo nog groter en uitdagender.

Een jonge band dus die geworteld is in de traditie, maar geen angst heeft om die op zijn kop te zetten met een waaier aan strate­gieën. Bram De Looze (LABtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), groeide in geen tijd uit tot een centrale speler van de Belgische jazz. Hij stond recent niet alleen volop in de kijker met zijn solopro­ject, maar ontmoet tenorsaxo­fo­nist Sylvain Debaisieux (Eve Beuvens, Lynn Cassiers’ Imaginary Band,…) ook geregeld bij Stéphane Gallands nieuwste project: The Mystery of KEM, dat in mei 2019 nog een bijzonder gesmaakte concert in nona gaf. Collega Samuel Ber speelde ook al met een indruk­wek­kende lijst aanstor­mende genera­tie­ge­noten, maar maakte eveneens grote sier naast zwaarge­wichten als Jozef Dumoulin en Tony Malaby. Wie er op 7 december 2018 in dit huis bij was, weet wat we bedoelen.

Bram De Looze (piano), Sylvain Debaisieux (saxofoon), Samuel Ber (drums), Nick Dunston (contrabass), Weston Olencki (elektronica, trombone), Lester St. Louis (cello)