Pentadox « Fragments of Expansion »

7 février 2020
20 h 15 min
Tivoli - NL
Club Nine
Pentadox « Fragments of Expansion »
Sylvain Debaisieux

Sylvain Debaisieux – sax
Bram De Looze – piano
Samuel Ber – drums
Nick Dunston – bas
Weston Olencki – electronics, trombone
Lester St-Louis – cello

Pentadox is een nieuwe Belgische jazzband die geworteld is in de traditie, maar niet bang is om dezelfde traditie volledig op z’n kop te zetten. Het is een project van pianist Bram de Looze (MiXMONK, Joey Baron, Joris Roelofs) – in korte tijd uitgegroeid tot een van de centrale spelers van de Belgische jazz, en onder meer bekend van LABtrio – tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux (Eve Beuvens, Lynn Cassiers’ Imaginary Band) en drummer Samuel Ber (Jozef Dumoulin, Tony Malaby).

Met hun debuutalbum Between (2018) trok het trio direct de aandacht, en wonnen ze o.a. de wedstrijd van Jong JazzTalent Gent, van Gent Jazz Festival. Written in Music schreef; “Their music, which hints at influences from classical, avant-garde and improvised music, is – true to the nature of these fantastic musicians – full of adventure and breaking new ground.”

Vanavond presenteren ze hun nieuwe album Fragments of Expansion, waarvoor het trio zich uitbreidt tot een elektroakoestisch sextet met Lester St Louis (Tony Malaby, Joe Morris, Ingrid Laubrock, Jamie Ranch) op cello, Nick Dunston (Vijay Iyer, Marc Ribot) op contrabas en Weston Olencki (Wet Ink Ensemble) op trombone. Naast de verdubbeling van de instrumentatie wordt er ook elektronica toegevoegd om de sonische mogelijkheden zo groot mogelijk te maken.

Met dit project zoekt Pentadox naar originele manieren van interactie, nieuwe betekenissen en hybride vormen en wordt er met de verhouding tussen compositie en improvisatie geëxperimenteerd. Hun hoogste doel is om structuur te vinden in vrije improvisaties, en vervolgens daarmee een compositie te creëren.