Natashia Kelly Group / Pentadox

18 février 2020
20 h 15 min
Sint-Truiden
De Boogard
Natashia Kelly Group / Pentadox
Sylvain Debaisieux

De Belgisch-Ierse zangeres Natashia Kelly zoekt over stijl- en landsgrenzen heen naar vormen van expressie. Geworteld in tradities die soms eeuwen teruggaan, maar met de blik op morgen gericht, gretig zoekend naar onontgonnen terrein. Zo omarmt ze ook haar eigen roots via de Ierse traditie van de ‘seannòs singing’, die ontstaat vanuit een diepmenselijke gevoelservaring.

Ze vormt haar trio met compagnons de la route Brice Soniano (Ben Sluijs ¾ peace, Lionel Beuvens Motu) op contrabas en Jan Ghesquière (Sinister Sister, Molten Pinguin) op elektrische gitaar en samen gaan ze op zoek naar een slalombeweging tussen stilte en ritmische trance, met a-capella momenten, improvisaties en een poëtische rode draad. Hun geliefkoosde middelen zijn het lied en de improvisatie. Hun muziek is vrij in een hecht samenspel, subtiel en met een verscheidenheid aan klankkleuren, open voor wereld -, jazz en hedendaagse muziek.

ZANG EN COMPOSITIE
Natashia Kelly
ELEKTRISCHE GITAAR
Jan Ghesquière
CONTRABAS
Brice Soniano

 

Pentadox is de hedendaagse Belgische jazzband van de pianist Bram De Looze (die onlangs nog furore maakte met zijn soloproject), saxtalent Sylvain Debaisieux en topdrummer Samuel Ber.

Ze smokkelen elementen uit de moderne klassiek, avant-garde en geïmproviseerde muziek binnen in hun bevlogen interactie. Zo creëren ze een geslaagde mix van intuïtie en intellect, van structuur en vrijheid. Elke compositie heeft een eigen set van regels, melodische fragmenten, ritmische patronen en concepten. Met een frisse en avontuurlijke benadering gaan ze vervolgens op ontdekking door de mogelijkheden.

In juli 2018 won Pentadox de wedstrijd van Jong JazzTalent Gent, georganiseerd door Gent Jazz Festival.

Voor dit concert presenteren we de duo-bezetting, met Bram De Looze (LABtrio, Verheyen-De Looze-Baron,…), die in geen tijd uitgegroeid is tot een van de centrale spelers van de Belgische jazz, en tenorsaxofonist Sylvain Debaisieux, die al speelde bij Eve Beuvens, Lynn Cassiers’ Imaginary Band en Stéphane Galland & (The Mystery of) KEM. Twee jonge kleppers die deel uitmaken van de voorhoede van de avontuurlijke Belgische jazz.

TENORSAXOFOON
Sylvain Debaisieux
PIANO
Bram De Looze